بورس در نیمه دوم سال بر مدار سود است یا زیان؟

بورس در نیمه دوم سال بر مدار سود است یا زیان؟ به گزارش پول من مهرماه امسال نوسانات شاخص كل و سوددهی سهم ها در بازار به معنای واقعی خود نزدیك شد. كارشناسان اعتقاد دارند نیمه دوم رشدها منطقی تر بوده و دیگر افت نخواهیم داشت.



به گزارش پول من به نقل از خبر آنلاین بازار سرمایه همواره بعنوان یكی از موتورهای اصلی اقتصاد و بویژه تامین مالی برای تولید نام برده می شود. امسال این موتور با قدرتی بسیار مثال زدنی در جایگاه خود ظاهر شد و با كنترل و سركوب سفته بازی در سایر بازارها سرمایه ها به سمت بازار سرمایه گسیل شد.
نیمه نخست سال ۹۷ به واسطه جهش نرخ ارز و تجدید ارزیابی اغلب بنگاه های بورسی سهامداران روزای خوشی را سپری كردند. در ابتدای امسال شاخص بورس تهران در كانال ۱۰۰ هزار واحد قرار داشت، اما پنجم فروردین شاخص بورس روی سطح ۱۷۹ هزار و ۱۹۴ واحد ایستاد. تحلیل های آماری نشان داده است كه در نیمه نخست امسال بازدهی بازار سهام در حدود ۶۸.۵ درصد بوده است.
این نشان داده است كه نقدینگی حدود ۲ هزار هزار میلیارد تومانی، تغییر مسیر داده و وارد بازار سهام شده است.
بنابراین تحقق این پیشبینی كارشناسان كه «با توجه به افزایش نرخ ارز، احتمال رشد شاخص بورس به بیشتر از ۳۰۰ هزار واحد بعید نیست.» دور از ذهن نبود.
اما این رشد از ۲۵ شهریور تا ۲۷ شهریور ماه یعنی طی ۲ روز به سقوط ۱۱ هزار و ۷۵۱ واحدی رسید و از سطح ۳۰۵ هزار و ۹۱۷ به سطح ۲۹۴ هزار و ۱۶۶ واحدی افت كرد.
البته در آخرین روز نیمه نخست یعنی ۳۱ شهریور ماه بخشی از این افت را در یك روز جبران كرد.
یكشنبه ۳۱ شهریور ۹۸ بورس با تحریك عواملی همچون افزایش قیمت نفت به خاطر كاهش عرضه نفت عربستان و هم افزایش ارزشی ریالی شركت های صادرات محور در بورس و همینطور ركود بازارهای موازی مانند سكه و ارز، با جهش چشم گیر در تعداد و قیمت معاملات، سهامداران را شوكه كرد. شاخص كل با افزایش ۴۳۹۰ واحد به رقم ۳۰۲ هزار و ۱۰۳ واحد و ارزش روز بازار به بیشتر از یك میلیون و ۱۰۴ هزار میلیارد تومان رسید.

سود ۶۹ درصدی نیمه نخست سال و انتظار برای سوددهی بیشتر
در نیمه نخست امسال، بورس به صورت متوسط ۶۹ درصد سود به سهام دارانش داد كه نسبت به سودی كه سهامداران بازار سرمایه در مدت مشابه سال قبل بردند، دو درصد بیشتر شده است.
رشد انفجاری شاخص بورس در اول مهر
شاخص بورس تهران در نخستین روز از فصل پائیز ۹۳۶۷ واحد معادل ۳.۱ درصد رشد كرد و از كانال ۳۰۲ هزار و ۱۰۳ واحد به رقم بی سابقه ۳۱۱ هزار و ۴۸۳ واحد رسید. با این میزان رشد، ارزش بورس اوراق بهادار تهران به بیشتر از هزار و ۱۳۸ هزار میلیارد تومان رسید كه تقریباً معادل ۱۰۰ میلیارد دلار بود.
رشد تعداد و قیمت معاملات به صورت شتابزده ای ادامه داشت. مهرماه امسال را می توان ماه ركورد جذب سرمایه ها و سهامداران جدید برای بورس نام گذاشت. یكی دیگر از عوامل بسیار مؤثر در جهش جذب سرمایه به بورس را شاید بتوان اخبار مثبتی دانست كه از جانب وزارت اقتصاد و سازمان بورس اوراق بهادار در مورد روند عرضه های جدید اعلام می شد.
رونمایی از شركت های جدید بورسی
«فرهاد دژپسند» در حاشیه هیات دولت از برنامه دو عرضه جدید اطلاع داد و اظهار داشت: بازار بورس نشان داد كه بستری كاملاً مناسب برای جذب منابع است و در این راستا سهام دو شركت با ارزش حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان در آینده نزدیك عرضه می شود. امیدوارم این عرضه ها همچنان از استقبال قابل توجه مردم برخوردار شده و به هدایت نقدینگی به امور مناسب و مؤثر كمك نماید.
در سومین روز مهرماه هم شاخص كل با رشد ۲ هزار واحدی همچنان در راه سوددهی سهم ها باقی ماند. در این روز نمادهای تاثیر گذار در رشد شاخص گروه سرمایه گذاری ها، بانكی ها و پالایشی ها و نمادهای پر بیننده خودرویی ها، بانكی ها و محصولات شیمیایی ارائه شد.
بنابراین در پنج روز كاری هفته نخست مهرماه شاخص كل بورس توانست بیشتر از ۲۰ هزار واحد رشد را تجربه كند و بدین ترتیب وارد كانال ۳۱۴ هزار واحدی شود.
در آخر معاملات هفته منتهی به سوم مهرماه ۹۸، شاخص كل با ۲۰ هزار و ۲۴۳ واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به تراز ۳۱۴ هزار و ۴۰۹ واحد رسید. شاخص كل هم وزن با ۷۳۰۳ واحد افزایش رقم ۹۱۵۵۱ واحدی را تجربه نمود.
هفته دوم مهرماه اما این رشد بگونه ای به ثبت رسید كه به عاملی برای ترغیب ورود سرمایه های جدید تبدیل شد. بازارهای موازی همچون سكه، ارز، خودرو و مسكن در این روزها به شدت بی رونق شده و اغلب قیمت ها رو به كاهش گذاشت.

شاخص كل بورس اوراق بهادار تهران در انتها معاملات روز شنبه ۶ مهر ۱۳۹۸ با جهش ۵ هزار و ۶۱۵ واحد به رقم بی سابقه ۳۲۰ هزار و ۲۴ واحد رسیده و ركورد شكست. شاخص كل با معیار هم وزن هم ۲۴۱۳ واحد رشد كرده و به رقم ۹۳ هزار و ۹۶۴ واحد رسید.
كارشناسان دلیل ركورد شكنی بورس تهران را در مرحله اول فضای مثبت مذاكرات سیاسی و امید به باز شدن راه هایی برای انتقال پول و باز شدن راه صادرات دانستند. همینطور تأمین نقدینگی برای شركت های بورسی از یك طرف، ركود در بازارهای موازی مانند سكه، طلا، ارز، مسكن، همینطور افزایش درآمد ریالی شركت های صادرات محور پس از جهش نرخ ارز از علل ركورد شكنی بازار در بورس اوراق بهادار تهران شناخته شد.
سه روز بعد اما در نهمین روز مهرماه در بورس و فرابورس ایران ۲۱۵ سهم با رشد قیمت و ۳۲۸ سهم با افت قیمت روبرو شدند. شاخص كل بازده نقدی و قیمتی بورس و اوراق بهادار تهران ۱۳۹۸ واحد رشد كرد و به رقم ۳۲۶ هزار و ۱۰۴ واحدی رسید. شاخص آزاد هم وزن هم هم راستا با شاخص كل افزایش یافت و رقم ۹۶ هزار و ۸۳۸ واحدی را تجربه نمود.
نیمه دوم سال سهم ها چهره جدی تری دارند
علیرضا كدیور، كارشناس بورس در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین در این خصوص اظهار داشت: «وضعیت بازار سرمایه در نیمه دوم سال بستگی به متغیرهای مختلفی دارد؛ مثل متغیرهای اقتصاد كلان، نرخ ارز، شرایط سیاسی و بین المللی. یعنی نمی توانیم در ارتباط با یك متغیر و فقط ورود نقدینگی صحبت نماییم و جمع بندی داشته باشیم.»
وی اضافه كرد: «دلیل این كه هم اكنون شاخص بورس افزوده می شود، این است كه در كنار ورود نقدینگی جدید، شرایطی را شاهد می باشیم كه در واقع هیچ كدام از بازارهای دیگر جذابیتی برای سرمایه گذاران ندارند. یعنی عملاً در غیاب فرصت سرمایه گذاری، نقدینگی به سمت بورس هجوم می آورد.»

ورود ۴۰۰ هزار سرمایه گذار جدید به بورس
علی صحرایی مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران، از ورود ۴۰۰ هزار سرمایه گذار جدید به بورس تهران امسال اطلاع داد.
وی در پاسخ به این پرسش كه امسال چه تعداد سهامدار جدید وارد بورس تهران شده اند، اظهار داشت: امسال ۴۰۰ هزار سرمایه گذار جدید برای نخستین بار در بورس تهران حضور پیدا كرده و سرمایه گزاری نموده اند.
صحرایی در مورد میزان سرمایه جدید در بورس تهران اظهار داشت: خالص سرمایه گذاری سهامداران جدید امسال ۳ هزار میلیارد تومان است كه این منابع برای شركت های بورسی فراهم گشته است.
مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران اظهار داشت: در فروردین ۹۸ تعداد ۱۵ هزار سهامدار در بورس حضور داشتند كه هم اكنون حدود ۳۰۰ هزار نفر سرمایه گذار در بورس تهران حضور دارند.
طی روزهای نهم تا سیزدهم مهرماه هم روند رشد بورس ادامه داشت تا اینكه در ۱۴ مهرماه بازار از شاخص ۳۲۷ هزار و ۳۰۵ واحد آاز به كار كرد اما در انتها معاملات روز چهاردهم با ریزش نزدیك به ۷ هزار واحد به ۳۲۰ هزار و ۲۰۸ واحد رسید.
این افت در بازار سرمایه اما بیشتر از چند روز ادامه نداشت و بازار سرمایه به سرعت خویش را احیا كرد و با گذشت یك هفته باردیگر ركورد شاخص به ۳۲۶ هزار واحد رسید.
یك هفته بعد و در نیمه دوم مهرماه اما با خبرهای سیاسی جدید، سهامداران قدری به سرمایه گذاری جدید بی میل شده و صف فروش در اغلب نمادها تشكیل شد. این درد حالی است كه شاخص كل از ۳۲۶ هزار و ۱۹۰ واحد در انتها معاملات روز ۲۱ مهرماه به ۳۰۱ هزار و ۳۹۱ واحد رسید. افت نزدیك به ۱۱ هزار واحد در یك روز قدری آمار فروش سهم ها را بالا برد.
پایان دوره رشد هیجانی در بورس
میثم بهرامی تحلیلگر بورس در این رابطه در خبرآنلاین نوشت: در دورانی كه هر چند روز یك مرتبه خبرهایی درباره ركوردشكنی های شاخص كل بورس تهران در رسانه ها منتشر می شود، عجیب نیست كه روزی هم این ركوردشكنی در جهت معكوس باشد؛ یعنی در جهت زیان سهامداران. بورس تهران امروز ۱۰۸۹۲ واحد افت كرد و شاخص كل وارد كانال ۳۰۸ هزار شد.
طی یك ماه گذشته ارزش معاملات معمولاً كمتر از ۲۵۰۰ میلیارد تومان نمی شد و حتی گاهی به فراتر از سه هزار میلیارد تومان می رسید. این عدد و رقم ها برای حرفه ای های بورس معنا و مفهوم خاصی دارد. معنای آن در نخستین نگاه می تواند آخر دوره رشد هیجانی بازار سهام باشد، اما این چیزی نیست كه فعلاً اثبات شده باشد؛ یعنی حداقل الان نمی توان آنرا قطعی دانست.
جنگ تركیه امنیت سرمایه گذاری و قیمت سهام در ایران را كاهش داد
معصومه آقاپور نماینده مجلس اما در تشریح عوامل خارجی مؤثر در سقوط شاخصهای بازار بورس به جنگ تركیه اشاره نمود و اظهار داشت: جنگ تركیه باعث شد شركت ها احساس ناامنی كنند چراكه شركت های داخلی در شرایط تحریم با شركت های تركیه همكاری می كردند و ایجاد این ناامنی اقتصادی در تركیه باعث گمانه زنی های همانند ضرر و زیان برای سه ماه آینده شد در نتیجه امنیت سرمایه گذاری متزلزل شده و قیمت سهام كاهش پیدا كرد.
هر قله ای یك دره به دنبال خواهد داشت
در نهایت اغلب كارشناسان بازار سرمایه به این مورد صحه گذاشتند كه هر رشد هیجانی یك توقف و یا احتمالاً بازگشت به مسیر قبل را به دنبال خواهد داشت.
سیدعلی عباسی تحلیلگر بازار سرمایه هم در یادداشتی در خبرآنلاین نوشت: آخرین ریزش بازار بورس مهرماه سال ۹۷ بود از آن زمان یك سالی می گذرد؛ یك سالی از آغاز یك روند صعودی عالی برای بازارسهام می گذرد روندی كه مقرر است قله های بزرگی را فتح كند.
اما مهم است كه سهامداران بدانند در راه فتح قله ها وجود دره ها اجتناب ناپذیر است. وقتی صعودی مقرر است برای بازار رخ بدهد در میانه راه وجود چنین اصلاح هایی عجیب نیست. اصلاح چند روز اخیر بازار سبب شد برخی باوجود داشتن سهم های خوب و بنیادی باز هم گرفتار هیجانات بازار شده و سهم های خویش را بفروشند؛ غافل از آنكه این اصلاح در امتداد همان رشد بازار است.

افت باردیگر خواهیم داشت؟
محمد خبریزاد، تحلیلگر بازار بورس درباره روندهای آینده بازار و احتمال سقوط بیشتر آن عنوان كرد: یك سری سهم ها در تابستان به صورت حبابی رشد كردند، حتی برخی سهم های بنیادی بودند كه رشد آنها بیشتر از رقمی بود كه منطق حكم می كرد. این سهم ها طی دو هفته اخیر حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد رشد كردند. استدلال افرادی كه معتقدند این موج منفی ادامه خواهد داشت، این است كه حباب بعضی از این سهم ها تخلیه نشده و خالی شدن حباب آنها امكان دارد نمادهای دیگر بازار را تحت تاثیر قرار دهد.
وی اضافه كرد: با این وجود اعتقاد من این است كه افت شدید هفته پیش را دیگر تجربه نخواهیم كرد، اما در عین حال، رشدهای آنچنانی هم نخواهیم داشت. یعنی بازار باید به جایی برسد كه سره را از ناسره بشناسد و به سمت سهم هایی برود كه ارزش حقیقی دارند.

۲۲۶۲۲۶

1398/08/12
15:04:07
5.0 / 5
4495
تگهای خبر: آمار , ارز , اقتصاد , اوراق بهادار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
پول من
pooleman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پول من محفوظ است

پول من

محاسبه گر پول شما