ایران بر سکوی بریکس

ایران بر سکوی بریکس پول من: بانک توسعه جدید بریکس با اهمیت ترین رکن اقتصادی گروه است که در امتداد نقش آفرینی مشترک و همگرای این کشورها در اقتصاد جهانی به وجود آمده است.



عفیفه عابدی کارشناس مسائل اقتصادی بین الملل در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه، یکی از با اهمیت ترین وقایع سال ۱۴۰۲ برای ایران، عضویت ایران در گروه بریکس بود، اظهار داشت: نام ایران را در کنار نام قدرت های نوظهور قرار داد. بریکس که قبلاً شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود، از ۱۱ دی ماه ۱۴۰۲ (اول ژانویه ۲۰۱۴)، با پیوستن ایران، عربستان سعودی، اتیوپی، مصر و امارات متحده عربی شاهد گسترش عمده ای شد.
عابدی اضافه کرد: ایران تا پیش از دعوت برای عضویت در بریکس نیز با هر پنج عضو اصلی گروه بریکس متشکل از کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی روابط سیاسی و اقتصادی خوبی داشت، اما عضویت در بریکس یک گام مهم برای در هم تنیدن روابط اقتصادی ایران با قدرت های نوظهور عضو بریکس خصوصاً چین، هند و روسیه شمرده می شود.
به گفته این کارشناس، کوشش برای عضویت ایران در بریکس در امتداد این نظر دنبال می شد که بریکس در اقتصاد سیاسی بین المللی آینده اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. از این گروه به سبب عضویت همزمان چین، روسیه و هند، به عنوان یکی از نهادهای کلیدی جدید در نظم آینده جهانی یاد می شود. به همین دلیل این دیدگاه مطرح می شود که عضویت ایران در بریکس به عنوان یکی از با اهمیت ترین ترتیبات اقتصادی بین المللی منجر به پیشبرد برنامه توسعه اقتصادی کشور خواهد شد.
بریکس؛ پیشران جدید ژئواکونومیک
عابدی با اعلان اینکه بریکس به عنوان یکی از با اهمیت ترین ائتلاف های فرا قاره ای بدون مشارکت کشورهای غربی (آمریکا و اروپا) است، اظهار داشت: به همین ترتیب بسط همکاریهای ایران با چین و روسیه بوسیله برقراری پیوندهای جدید ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک در بریکس، به عنوان یک پیشران در پروسه تغییر نظم جهانی آمریکا محور ارزیابی می شود. خصوصاً این که محور اصلی اظهارات رهبران بریکس در اجلاس سران این گروه در ژوهانسبورگ ۲۰۲۳ نیز مقابله با یکجانبه گرایی آمریکایی بود.
به گفته این کارشناس، یکی از با اهمیت ترین خاصیت های بریکس که جلوه ساختارشکنانه آنرا برجسته تر می کند، تأسیس نهادهای مالی مستقل از نهادهای سلطه جهانی و غرب محور است و از همین نهادها به عنوان با اهمیت ترین موفقیت های بریکس در پیشبرد همگرایی و با اهمیت ترین مزیت آن در ساختار جدید اقتصادی جهانی یاد می شود که یکی دیگر از جذابیت های مهم بریکس برای ایران را شکل می دهد. ایران انتظار دارد از نهادهای مالی و سازو کارهای موجود در بریکس برای کاهش از تحریم های غربی در روابط اقتصادی با قدرت های عضو در گروه استفاده نماید.
وی اضافه کرد: دو نهاد مالی در درون بریکس از ارکان قدرت این گروه محسوب می شوند که برای ایران نیز متضمن فرصت هایی مالی و تجاری هستند. «بانک توسعه جدید» بریکس با اهمیت ترین رکن اقتصادی گروه است که در امتداد نقش آفرینی مشترک و همگرای این کشورها در اقتصاد جهانی به وجود آمده است. برمبنای توافقنامه تأسیس بانک توسعه جدید در سال ۲۰۱۴، این بانک بوسیله اعطای وام، ضمانت، مشاوره، مشارکت در سهام پروژه ها و سایر ابزارهای مالی از پروژه های توسعه ای دولتی و خصوصی اعضای بریکس حمایت می کند. بانک توسعه جدید از روش هایی چون ارائه وام به ارز ملی قدرت های عضو بریکس، رمز ارز و همین طور سوآپ ارزی برای ارائه خدمات به اعضا استفاده می نماید. تازه ترین برنامه این بانک نیز ایجاد سیستم پرداخت تسویه حساب مستقل در قالب بریکس است.
نهادهای مالی بریکس؛ نقطه قوتی برای ایران
عابدی بیان کرد: نهاد کلیدی دیگری که با هدف تقویت همگرایی مالی میان کشورهای عضو بریکس ایجاد شده، نهاد ذخیره احتیاطی بریکس است. ترتیبات ذخیره احتیاطی بریکس یک مکانیزم همکاری مالی برای پشتیبانی از اعضای گروه در چالش ها و بحران های احتمالی مالی است که توسط کشورهای بریکس در سال ۲۰۱۴ بوجود آمد. با اهمیت ترین هدف ایران از عضویت در بریکس، دستیابی به منابع مالی در هر دو نهاد بانک توسعه جدید و مکانیزم ذخیره احتیاطی بریکس است.
به گفته عابدی، بریکس درحال توسعه نهادهای داخلی خود برای یکپارچگی و افزایش قدرت مؤثر اقتصادی در سطح جهانی است. هدف اولیه این نهادها پشتیبانی از پیشبرد برنامه های توسعه اعضا و تقویت جایگاه منطقه ای و بین المللی آنها است. ایران که تحت تحریم های اقتصادی غربی قرار دارد، بریکس را به عنوان فرصتی برای رهایی از فشارهای ساختاری غرب و جذب سرمایه می داند. یکی از امیدهای ایران در بریکس پیشبرد کاهش وابستگی به دلار است. خصوصاً این که کشورهای بریکس نیز نشان داده اند تلاش دارند از پرداخت ها با دلار و یورو در تسویه حساب های درون این بلوک دوری کنند. با اینحال در بین کشورهای عضو بریکس، روسیه تلاش بیشتری برای ایجاد ارز بریکس دارد.
این کارشناس اضافه کرد: از دید کارشناسان با وجود فرصت های کلان برای ایران در بریکس، ادغام ایران در قالب اقتصادی بریکس به سرعت امکان پذیر نیست و احیانا چالش هایی در پروسه همسویی با سیاست های اقتصادی، مکانیزم های نظارتی و قوانین و مقررات تجاری هماهنگ با اعضای اصلی و جدید بریکس وجود خواهد داشت.
وی در آخر اظهار داشت: تضمین هماهنگی و تطبیق بوروکراسی داخلی با نهادهای بریکس در حوزه هایی مانند گمرک، تعرفه ها و مقررات سرمایه گذاری نیز به زمان و بررسی های کارشناسی پیچیده ای نیاز دارد. اما برنامه های مربوط به تکمیل کریدورها و بنادر راهبردی ایران مانند چابهار و کریدور شمال-جنوب که هم روسیه هم هند عضو آن هستند، می تواند به داخل برنامه های ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی بریکس منتقل شود.

1403/01/12
14:00:10
5.0 / 5
200
تگهای خبر: ابزار , ارز , اقتصاد , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
پول من
pooleman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پول من محفوظ است

پول من

محاسبه گر پول شما