افزایش نرخ بهره قدرت وام دهی بانکها را بیشتر می کند؟
به گزارش پول من، یک کارشناس اقتصادی اظهار داشت: افزایش یا کاهش نرخ بهره به تنهایی توان وام دهی بانکها را تغییر نمی دهد، برای اینکه بانکها مبنای اعطای تسهیلات را فقط سپرده های بلند مدت قرار نمی دهند.
خبرگزاری مهر؛ گروه اقتصاد - علی فروزانفر؛ در هفته های اخیر و هم زمان با ادامه بحث ها درباره ی سیاستهای پولی، نرخ سود بین بانکی و چشم انداز تغییرات نرخ بهره، بار دیگر آثار این متغیر بر شبکه بانکی و بازارهای مالی به یکی از موضوعات اصلی تحلیل های اقتصادی تبدیل گشته است. نرخ سود بین بانکی هم همچنان در سطوح بالای نزدیک به ۲۴ درصد در نوسان است و همین موضوع، بحث درباره ی آثار نرخ بهره بر عملکرد بانکها را باردیگر در کانون توجه قرار داده است.
در همین راستا، محمد نوربخش، اقتصاددان، تحلیلگر ارشد بازارهای مالی و کارشناس خبره بازار سرمایه، در ادامه سلسله مباحث خود درباره ی باورهای ناصحیح پیرامون نرخ بهره، بعد از آنکه در گفت و گوی پیشین این تصور را رد کرد که افزایش نرخ بهره باعث ورود پول به بانکها می شود، این دفعه به سراغ دومین کلیشه رایج رفته و رابطه میان نرخ بهره و قدرت وام دهی بانکها را مورد بررسی قرار داده است.
دومین کلیشه؛ افزایش نرخ بهره قدرت وام دهی بانکها را افزایش می دهد
نوربخش اظهار نمود: کلیشه دوم اینست که گفته می شود افزایش نرخ بهره ـ و طبیعتاً کاهش نرخ بهره در راستای عکس ـ موجب افزایش (یا کاهش) توان وام دهی بانکها می شود.
وی در توضیح این که استدلال رایج طرفداران این دیدگاه چیست؟ تشریح کرد: استدلالی که برای این مورد مطرح می شود اینست که وقتی نرخ بهره افزوده می شود، مردم منابع خویش را برای مدت بیشتری در قالب سپرده های طولانی مدت نزد بانکها نگه می دارند و بانکها هم می توانند با اطمینان بیشتری روی این منابع حساب کرده و تسهیلات بیشتری پرداخت کنند.
این اقتصاددان با رد این دیدگاه اظهار داشت: این هم اشتباه است؛ برای اینکه بانکها به این شکل عمل نمی کنند که فقط به اندازه سپرده های مدت دار خود وام بدهند.
بانک ها فقط سپرده های طولانی مدت را ملاک قرار نمی دهند
وی توضیح داد: بانکها با همه سپرده هایی که در اختیار دارند، شامل سپرده های جاری، کوتاه مدت و بلندمدت، عملیات تسهیلات دهی انجام می دهند؛ مگر آن قسمتی از منابع که احتمال دارد از یک بانک به بانک دیگر منتقل شود.
نوربخش اضافه کرد: بانکها با بهره گیری از مدلهای مختلف، رفتار سپرده ها را پیش بینی می کنند و برآورد می کنند چه میزان از منابع ممکنست از بانک خارج یا به آن وارد شود.
برای مخاطبان عمومی باید توضیح داد که بانکها هر روز وضعیت ورود و خروج سپرده ها را بررسی و برمبنای داده های آماری، میزان منابع قابل استفاده برای پرداخت وام یا سرمایه گذاری را محاسبه می کنند؛ بدین سبب تصمیم آنها صرفا به حجم سپرده های طولانی مدت وابسته نیست.
وی در ادامه با ذکر مثالی اظهار نمود: ممکنست بانک ملت از هزار واحد سپرده ای که در اختیار دارد و شامل سپرده های بلندمدت، کوتاه مدت، جاری و سایر انواع سپرده است، برآورد کند که از این هزار واحد، مثلا حدود ۵۰ واحد در طول روز ممکنست از بانک خارج یا از بانکهای دیگر وارد شود و خالص جابه جایی منابع در همین حدود باشد.
بانک ها چه طور درباره ی اعطای وام تصمیم می گیرند؟
نوربخش افزود: یعنی بانکها کل سپرده هایی را که در اختیار دارند مبنا قرار می دهند و با مدل سازی هایی که انجام می دهند، برآورد می کنند چه مقدار از این سپرده ها سیال است؛ یعنی احتمال دارد از بانک بیرون رود یا از سایر بانکها به آن وارد شود. سپس برمبنای همین برآورد تصمیم می گیرند چه میزان از منابع را به پرداخت تسهیلات اختصاص دهند و چه میزان را سرمایه گذاری کنند.
این اقتصاددان در آخر این بخش از گفت و گو با تاکید بر این که «نرخ بهره به تنهایی قدرت وام دهی را تغییر نمی دهد»، خاطرنشان کرد: بدین سبب این که گفته شود افزایش نرخ بهره به خودی خود توان وام دهی بانکها را زیاد می کند یا کاهش نرخ بهره موجب کاهش قدرت تسهیلات دهی آنها می شود، برداشت درستی نیست؛ برای اینکه بانکها تصمیمات اعتباری خویش را برمبنای مدیریت کل منابع و برآورد جریان ورود و خروج سپرده ها اتخاذ می کنند، نه صرفا بر اساس تغییر نرخ بهره.
به اجمال، تشریح کرد: استدلالی که برای این مورد مطرح می شود این است که وقتی نرخ بهره افزوده می شود، مردم منابع خود را برای مدت بیشتری در چارچوب سپرده های طولانی مدت نزد بانک ها نگه می دارند و بانک ها هم می توانند با اطمینان بیشتری روی این منابع حساب کرده و تسهیلات بیشتری پرداخت کنند. ایشان در ادامه با ذکر مثالی اظهار داشت: ممکنست بانک ملت از هزار واحد سپرده ای که در اختیار دارد و شامل سپرده های بلندمدت، کوتاه مدت، جاری و سایر انواع سپرده است، برآورد کند که از این هزار واحد، بطورمثال حدود ۵۰ واحد در طول روز ممکنست از بانک خارج یا از بانک های دیگر وارد شود و خالص جابه جایی منابع در همین حدود باشد. این اقتصاددان در آخر این بخش از گفت و گو با تأکید بر اینکه نرخ بهره به تنهایی قدرت وام دهی را تغییر نمی دهد، تصریح کرد: به این دلیل اینکه گفته شود افزایش نرخ بهره به خودی خود توان وام دهی بانک ها را زیاد می کند یا کاهش نرخ بهره سبب کاهش قدرت تسهیلات دهی آنها می شود، برداشت درستی نیست؛ به جهت اینکه بانک ها تصمیمات اعتباری خود را برمبنای مدیریت کل منابع و برآورد جریان ورود و خروج سپرده ها اتخاذ می کنند، نه فقط بر مبنای تغییر نرخ بهره.
منبع: pooleman.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
کامنت کاربران پول من در مورد این مطلب