اثر قطعی اینترنت در معاملات آنلاین بورس چه بود؟
به گزارش پول من مهر نوشت: رئیس مركز نظارت بر امنیت اطلاعات سازمان بورس، از اجبار تمامی كارگزاری ها به میزبانی سرور سامانه های معاملات برخط در داخل كشور اطلاع داد و اظهار داشت: سرور هر ۱۰۸ كارگزاری بورس در داخل كشور است.
احمد سحرخیز، با اشاره به اینكه قطعی اینترنت بر انجام معاملات آنلاین بورس تاثیری ندارد، اظهار داشت: در روزهایی كه اینترنت كشور قطع بود، برخی مطرح نمودند كه سرور سامانه های معاملات آنلاین بورس برخی كارگزاری ها در خارج كشور میزبانی می شوند و به تبع آن، معامله گران نتوانستند معاملات خویش را انجام دهند. رئیس مركز نظارت بر امنیت اطلاعات بازارسرمایه با تاكید بر اینكه چنین اظهارنظری بی پایه و اساس است، مبحث را از دو جنبه آماری و مقرراتی و نظارتی مورد بررسی قرار داد و اظهار داشت: طی چند سال گذشته، الزامات امنیت داده ها برای سامانه های مهم بازار سرمایه تدوین و ابلاغ شد؛ به نحوی كه در بند ۱۰ ماده ۲ سند الزامات مذكور كه از سال ۱۳۹۳ به شركت های كارگزاری بازار سرمایه ابلاغ گردیده است، تاكید شده كه تمامی سرورها و تجهیزات سامانه های مهم بازار سرمایه، بخصوص سامانه های معاملات برخط باید در داخل كشور میزبانی شوند. وی خاطرنشان كرد: بر این اساس، تمام شركت های كارگزاری، طی سال های اخیر برای سامانه های معاملات برخط ملزم به دریافت تأییدیه فنی از سازمان هستند و با قطعیت میتوان گفت تمام سرورهای سامانه های معاملات برخط تمام ۱۰۸ شركت كارگزاری بورس، در داخل كشور بوده و هیچ وابستگی به سرویس های خارجی نداشته و ندارند. سحرخیز افزود: به عبارت دیگر، تمام سامانه های معاملات برخط و تمام سامانه های صندوق های سرمایه گذاری كه مجوزهای لازم را كسب كرده اند، بر روی شبكه ملی اطلاعات و مستقل از اینترنت خارج از كشور، به روال عادی سرویس دهی می كنند. وی با تاكید بر اینكه چنانچه میزبانی سامانه معاملات برخط كارگزاری، خارج كشور باشد، آن سامانه فاقد مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار است، خاطرنشان كرد: سهام داران و سرمایه گذاران در صورت مشاهده چنین موردی، مبحث را به آدرس ایمیل makna@seo.ir یا تلفن ۰۲۱۸۴۰۸۳۵۳۵ اطلاع دهند تا پیگیری و برخورد قانونی صورت گیرد.
سحرخیز مبحث را از جنبه آماری هم مورد بررسی قرار داد و اظهار داشت: نسبت تعداد سفارشات آنلاین به كل سفارشات ثبت شده در مجموع بورس و فرابورس در روز یكشنبه ۲۷ آبان مقدار ۸۵ درصد، دوشنبه ۲۷ آبان مقدار۸۹ درصد و برای روز سه شنبه ۹۰ درصد بود. این آمار گویای عادی بودن دسترسی سرمایه گذاران به سامانه های معاملات آنلاین بورس است. رئیس مركز نظارت بر امنیت اطلاعات بازارسرمایه با اشاره به اینكه روز یكشنبه ۲۶ آبان ماه موضوعی شنیده شد كه عده محدودی در دسترسی به سامانه های معاملات آنلاین گرفتار مشكل بوده اند، اظهار داشت: همان روز اول مبحث به صورت دقیق بررسی گردید. هیچ یك از سامانه های معاملاتی بورس، چه سامانه های مجاز معاملات آنلاین شركت های كارگزاری و چه سامانه های پركاربرد دیگر بورس مانند سایت كدال (سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران)، حتی به صورت مقطعی در عرضه سرویس در شبكه ملی اطلاعات گرفتار مشكل نبوده اند. سحرخیز تصریح كرد: نتیجه بررسی ها حاكی از آن بود كه بعضی از كاربران برای دسترسی به سامانه معاملات برخط كارگزاری خود، مانند همیشه در موتور گوگل یا به صورت پیش فرض به زبان فارسی در نوار مرورگر كامپیوتر یا موبایل خود جستجو را انجام می دادند. در هر دو حالت موتور جستجوی خارجی پاسخ قطع بودن اینترنت را باز می گرداندند. وی تصریح كرد: با این روش، قاعدتا هیچ سایتی قابل باز شدن نبوده و این در شرایطی است كه باید به جای تایپ فارسی سامانه، آدرس سایت معاملات برخط در نوار مرورگر به صورت دقیق و صحیح نوشته می شد. این موضوع، برای برخی كاربران اینترنت روشن نبود و این عدم آگاهی می توانست سبب ناتوانی در دسترسی به یك سامانه شود. برای شفافیت بیشتر، علاوه بر درج خبر در سایت سازمان بورس، تمام شركت های كارگزاری آدرس URL سامانه های معاملات آنلاین خویش را به تمام مشتریان پیامك كردند تا دسترسی با سهولت بیشتری صورت گیرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب