قائم مقام بانك مركزی:
متوسط رشد نقدینگی كاهش پیدا كرد، كاهش سهم سپرده های ۲۰درصدی
پول من: قائم مقام بانك مركزی از كاهش متوسط رشد نقدینگی طی دوره زمانی ۹۳ تا ۹۷ اطلاع داد و اظهار داشت: این رقم به ۲۳.۷درصد كاهش یافته است.
به گزارش پول من به نقل از مهر، اكبر كمیجانی در چهارمین همایش انجمن مالی اسلامی ایران به تشریح نقش نظام بانكی در پشتیبانی از تولید و ثبات اقتصادی، پرداخت و اظهار داشت: با وجود پیشرفت ها در بازار سرمایه و بازار سرمایه در تامین مالی اقتصاد كشور كه همچنان بانك محور است، سهم بالایی از تامین مالی را دارد. در عین حال كه سیستم بانكی این خدمت بزرگ را انجام می دهد، اما همواره انتقادهای زیادی به عملكرد این سیستم وجود دارد.
قائم مقام بانك مركزی با اشاره به اینكه در ۷ ماهه ابتدایی سال ۹۷، رشد نقدینگی و پایه پولی ارقام و روندی نزدیك هستند، اضافه كرد: این اتفاق، نشان از تلاش بانك مركزی برای انضباط پولی در كشور دارد؛ ضمن اینكه بررسی وضعیت سپرده های كوتاه مدت، جاری و یك ساله در سال ۹۶ نشان داده است كه سیالیت نقدینگی بسیار بالا است.
وی خاطرنشان كرد: در این میان با برخی اقدامات همچون واگذاری گواهی سپرده های ۲۰ درصدی، سهم سپرده های یك ساله كاهش پیدا كرد اما با برخی تلاطم ها، سهم سپرده های جاری و یك ساله افزایش یافت و تلاش بانك مركزی بر این است تا سهم رشد نقدینگی نسبت به سال قبل روندی كاهشی داشته باشد.
وی خاطرنشان كرد: در دوره سال ۶۷ تا ۹۱ متوسط رشد نقدینگی ۲۶.۷ درصد بود و در دوره سال ۹۳ تا ۹۷ این رقم به ۲۳.۷ درصد كاهش پیدا كرد. ضمن اینكه در بین شاخص های كل، نسبت عمق مالی و سهم بخش غیردولتی نسبت به تولید ناخالص داخلی هم در حال افزایش می باشد.
كمیجانی با اشاره به اینكه نسبت نقدینگی و عمق مالی در ایران ۱۰۳ است، خاطرنشان كرد: با وجود رشد در سال های گذشته، این نسبت در مقایسه با كشورهای پیشرفته، پایین تر است. البته در اقتصاد ایران فعالیت های غیررسمی و ثبت نشدن آن در تولید ناخالص داخلی سبب می گردد تا این مورد خویش را در نقدینگی نشان دهد، اما در تولید ناخالص داخلی نشان ندهد. در عین حال، جهت گیری بانك مركزی و نظام بانكی در خلال سال های گذشته در جهت تامین مالی اقتصاد واقعی و مقابله با ركود، حفظ اشتغال موجود، تامین سرمایه در گردش بنگاه های بزرگ، تامین نیاز بنگاه های كوچك و متوسط و پشتیبانی از تامین مالی مسكن و كشاورزی بعنوان بخش اصلی تولید بوده است.
وی با اشاره به اینكه نظام بانكی در طول سال های گذشته از رفع نیاز بخش های خُرد خانوار در قالب تسهیلات ازدواج و تسهیلات خرد و مصرفی در قالب كارت های بانكی حمایت كرده است، اظهار داشت: سهم نظام بانكی در تامین منابع مالی بنگاه ها در مرز ۹۰ درصد بود كه كاهش آن به مرز ۸۳ درصد در سال قبل صورت گرفته است كه علت اصلی آن، استفاده از ابزارهای نوین مالی بخصوص توسط دولت در قالب اسناد خزانه اسلامی و در نظام بانكی مانند انتشار انواع اوراق مشاركت و گواهی سپرده بوده است.
وی اضافه كرد: اعتقاد داریم بانك ها به لحاظ ماهیت سپرده هایی كه جذب می كنند، عموما باید از این سپرده ها برای تامین سرمایه در گردش بنگاه های بزرگ و تامین مالی بنگاه های كوچك و متوسط استفاده كنند و انتظار داریم به مرور با استفاده از بازار سرمایه تامین مالی بنگاه های بزرگ انجام شود؛ البته صندوق های سرمایه گذاری از نهادهایی هستند كه گرچه مجوز فعالیت خویش را از بازار سرمایه می گیرند، اما به نظام بانكی چسبندگی دارند و نظارت كمتر بازار سرمایه و بانك مركزی سبب شده تا بخصوص صندوق هایی با نرخ سود تضمینی بالاتر مقداری بی نظمی را در بازار پول تولید كنند.
قائم مقام بانك مركزی افزود: نیاز بانك ها به نقدینگی سبب شده تا نقدینگی را با هزینه بالاتر تامین كنند ولی همكاری بازار سرمایه و بازار پول طی سال های گذشته سبب شد تا سهم سپرده ای صندوق های سرمایه گذاری ثابت در بانك ها در دو مرحله و طی سال های ۹۵ و ۹۶ از نسبت ۳۰ به ۷۰، به، ۵۰ به ۵۰ كاهش پیدا كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب