منتظر پیچیده شدن مشكلات ارزی باشیم یا فراوانی كالا!؟
در صورتیکه بانک مرکزی معتقد می باشد مصوبه ستاد اقتصادی هماهنگی دولت در رفع موانع ترخیص کالا غیرعملیاتی، خلاف قوانین و حتی عاملی برای پیچیده تر شدن مشکلات ارزی و تجاری است، وزارت صمت وعده داده که این رویه منجر به فراوانی کالا و متعادل شدن قیمت ها می شود.
به گزارش پول من به نقل از ایسنا، پس از انباشت حدود هشت میلیون تن کالا در گمرک و بنادر که نیمی از آن کالاهای اساسی و حدود ۸۰ درصد نیم دیگر آنرا مواد اولیه تولید تشکیل می داد، سرانجام پس از بارها صدور بخشنامه و مصوبه برای تسهیل روند ترخیص این کالاها، در مهرماه سال جاری جریان به صورت جدی تر پیگیری و پس از بازدید معاون اول رئیس جمهوری از گمرک و بنادر تصمیماتی در این رابطه ستاندن شد و در نهایت با مصوبه ستاد اقتصادی هماهنگی دولت در رفع موانع ترخیص کالا که در اهم آن مسائل ارزی قرار داشت اقداماتی صورت گرفت و از ۱۷ آبان ماه این مصوبه به مرحله اجرا درآمد که بر رفع موانع ترخیص حدود هشت میلیون تن کالای اساسی و غیر اساسی در گمرک و بنادر اصرار کرد و برمبنای آن قرار شد ترخیص کالا به صورت بدون کد رهگیری اما با تعهد بانک مرکزی برای تامین ارز در مهلت سه ماهه صوت گرفته و حتی امکان تامین ارز بوسیله ارز متقاضی نیز فراهم گردید، با این وجود بانک مرکزی از مصوبه مربوطه رضایت چندانی نداشت و در ارتباط با موارد ارزی انتقاداتی را حتی نزد رئیس جمهوری بیان کرد.
بانک مرکزی: مشکلات ارزی پیچیده تر می شود
بانک مرکزی نسبت به شرایط تامین ارز و رهگیری منابع ارزی در مصوبه مربوطه مخالفت هایی دارد و معتقد می باشد این مصوبه از نظر بانک مرکزی غیرعملیاتی، خلاف قوانین و حتی عاملی برای پیچیده تر شدن مشکلات ارزی و تجاری است. به هر صورت تا قبل از این تمامی جریان ترخیص کالا و تامین ارز از سامانه نیما و زیر نظر بانک مرکزی صورت می گرفت ولی طی این مصوبه قرار شده بود تا امکان ترخیص کالا بوسیله ارز متقاضی و اشخاص نیز فراهم گردد، اما گمرک ایران در هشت مورد به اظهارات رئیس کل بانک مرکزی پاسخ داد و اعلام نمود که این مصوبه حذف کننده اختیارات و یا کنترل بانک مرکزی بر جریان ارزی ترخیص کالا نیست. با این وجود حدود یک ماه پس از اجرای مصوبه، بانک مرکزی اعلام نموده که با وجود حذف کد رهگیری در پروسه گمرکی ترخیص کالا در آبان ماه نسبت به ماه های قبل تغییر محسوسی نداشته است. موضوعی که بنظر می رسد گمرک با آن موافقتی ندارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت (نیز) بتازگی در یک برنامه تلویزیونی مواضع خودرا روشن کرد و اظهار داشت که بطور کلی سیاست جدید دولت، صادرکننده را مختار کرده ارز را در سامانه نیما بفروشد یا ارز حاصل از صادرات خودرا به واردات کالای مورد نیاز کشور و مواد اولیه کارخانجات اختصاص دهد و از این طریق تعهد ارزی خودرا ایفا کند که این فرصت خوبی برای تولیدکنندگان است و طی سه هفته گذشته پس از ابلاغ این سیاست ها حدود یک میلیارد دلار واردات در مقابل صادرات انجام شده است.
علیرضا رزم حسینی عرضه و فراوانی را سیاست وزارت صمت اعلام نموده و معتقد می باشد که با سیاست واردات در مقابل صادرات قسمتی از مشکلات حل می شود، بطوریکه بیش از هشت میلیون تن کالای دپو شده در گمرک در حال ترخیص است و تا حالا حدود چهار میلیون تن ترخیص شده است.
وزارت صمت: قیمت ها متعادل می شود
وی همین طور با اشاره به اینکه صادرکنندگان می توانند با این روش تعدد ارزی خودرا رفع و در عین حال کالا به کشور وارد کنند، وعده داده که این رویه می تواند منجر به فراوانی کالا و افزایش تولید شود که در نتیجه آن قیمت ها هم کنترل و متعادل می شود.
اگر صاحبان کالاهای غیرضروری از این مصوبه استفاده کنند، صمت باید پاسخگو باشد
وزیر صمت حتی سیاست واردات در مقابل صادرات و استفاده از ارز متقاضی با منشا مشخص را شرایطی برای تحقق جهش تولید دانسته و در پاسخ به اینکه آیا استفاده از ارز متقاضی نظارت بر ورود کالای غیر ضروری را برای بانک مرکزی و وزارت صمت سخت نمی کند، با اشاره به اینکه این مسئولیت وزارت صمت است، اطمینان داده که این وزارت خانه فقط تعرفه های مواد اولیه کارخانجات، کالاهای واسطه ای و کالاهای ضروری را مشخص و به گمرکات و بانک مرکزی اعلام نموده و در بخش ثبت سفارش هم خود این وزارتخانه نظارت می کند تا فقط کالاهای ضروری و مواد اولیه کارخانجات وارد شود.
البته قبل تر هم صدیف بیک زاده، مدیرکل دفتر خدمات بازرگانی وزارت صمت در پاسخ به حواشی اجازه ترخیص کالا از گمرک با منشاء ارز اشخاص با اشاره به اینکه هم اکنون اولویت کشور تامین کالا است، به ایسنا گفته بود که "بر اساس این مصوبه، کالاهای اساسی، ضروری و مواد اولیه می تواند از محل ارزش خاص ترخیص شود، چونکه این کالاها به سبب نیاز داخلی باید تحت هر شرایطی وارد کشور شود. حالا اینکه کالاهای یاد شده با منشایی که مربوط به خود وارد کننده است به کشور وارد شود چه ایرادی دارد و چه تخلفی در آن صورت گرفته است؟ بانک مرکزی هم برای ایجاد شفافیت اعلام نمود که در این نوع واردات باید تراکنش ریالی در سامانه ثبت شود".
در نهایت می توان گفت با توجه به این که دستگاه های متولی اجرای سیاست های ستاد اقتصادی هماهنگی دولت در رفع موانع ترخیص کالا هنوز به توافق جامعی نرسیدند، احتمال موفقیت مصوبات و حتی تداوم اجرای آنها با حاله ای از ابهام روبه رو است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب